top of page

Yin Yoga & Zomer

Bijgewerkt op: 14 jun. 2021

Op 1 juni begint meteorologisch de zomer. Tijd om eens te bespreken welke energieën er leidend zijn in de zomer bekeken vanuit de 5 elementenleer of Traditionele Chinese Geneeswijze.


In deze periode staan de meridianen van het hart en de dunne darm centraal. Wanneer je de een stimuleert, stimuleer je automatisch de ander. Beide meridianen lopen door het bindweefsel van de armen en staan in het teken van loslaten wat je hart hebt om zo meer in je kracht te staan en vol passie te kunnen leven.


Hart meridiaan: Dit is de yin energie van de zomer en deze meridiaan loopt door het bindweefsel aan de binnenzijde van de armen. Het hart wordt gezien als de zetel van de ziel. Het is het laatste orgaan dat aangesproken wordt als het gaat om het verwerken van emoties. Daarom is het van belang alle meridianen in balans te brengen om zo van je hart geen moordkuil te hoeven maken. Wanneer het hart overbelast wordt, kan dat leiden tot depressie, hartenzeer, een gevoel van grote leegte, van zielloosheid. Doen waar je gelukkig van wordt, je hart op je tong hebben... want waar het hart van vol is, loopt de mond van over :)


Dunne darm meridiaan: Dit is de yang energie van de zomer en deze meridiaan loopt door het bindweefsel aan de buitenzijde van de armen. De dunne darm is er om onderscheid te maken tussen wat door mag om te verwerken en wat het zelf aankan om te verteren. Wanneer dit uit balans is, merk je dat in je hele zijn. Het wordt lastig om keuzes te maken en doordat de verwerking en vertering minder soepel verloopt, kan het zijn dat je last krijgt van je buik.


Mond: Aan ieder meridiaanpaar is een zintuig gekoppeld. Bij de hart en dunne darm meridianen hoort de mond. Er zijn verschillende uitdrukkingen in de Nederlandse taal die dit bevestigen. In het stukje over de hartenergie, lees je er al een aantal. De smaak die eraan gekoppeld is, is bitter... Bitter in de mond, maakt het hart gezond.


Volgende keer in deze reeks kom je meer te weten over welke voeding passend is bij dit seizoen en later nog een yin yoga les in plaatjes die je helpen kan om deze meridianen in balans te brengen. Alvast een heel mooie zomer!


Liefdevolle en ontspannen groet,

Vera

95 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page