top of page
  • Vera

Mijn 7 tips bij depressie


Laatst vroeg iemand het nog. Hoe het kan dat ik me soms depressief voel. Want ik ben toch yin yoga docente?

Ja, helemaal waar, ik ben yin yoga docente. Ja, ik voel me depressief. Dat kan prima naast elkaar en ook prima samen. Ik durf zelfs te stellen dat ik me depressiever voel dan voor ik Yin ontdekte. Weet je waarom? Ik vecht nu minder tegen wat echt is. Dat is soms lastig, want de wereld lijkt en doet mooier en vriendelijker als je wel kunt lachen en vrolijk bent. Maar het lukt mij niet meer om altijd zonnig te zijn. En juist door depressie toe te staan en te doorvoelen, voel ik dat ik meer mezelf kan zijn. Dat is niet altijd leuk en gezellig, maar voor mij de manier.

Er zijn dagen dat ik het allerliefst in bed kruip en me helemaal bedek met dekens. Er zijn dagen dat ik geen zin in eten of wat dan ook heb. Dat ik niet wil bestaan, alleen maar kan huilen en er totaal geen pit in me zit. Ik weet dat ik aanleg heb, heb ook jaren terug de diagnose gehad, en weet nu ook dat op zo'n moment communicatiestofjes in mijn lichaam uit balans zijn. Alleen kan ik daar op het moment zelf even helemaal niets mee. Dan wil ik alleen maar mijn hoofd uitzetten, huilen, voelen en even helemaal nergens iets van weten.

Ik heb zelf de keuze gemaakt om niet aan de antidepressiva te gaan en keur daarmee antidepressiva niet af. Voor mij zijn er andere manieren om toch op de been te kunnen blijven.

Om deze momenten voor mezelf draaglijk mogelijk te maken, pas ik uit onderstaande tips de meeste bijna dagelijks toe.

1) Toegeven - Je snapt hopelijk wel dat dit geen dagelijkse routine is. Toch geef ik er af en toe gewoonweg aan toe, want ertegen vechten kost mij nog meer energie en het gaat simpelweg niet. Dan ga ik in bed liggen, kruip ik diep onder de dekens en huil ik. Meer niet. Er zijn geen gedachten over dat dit niet mag of kan of wat dan ook. Ik heb dit nodig omdat ik het lang genoeg anders heb gedaan en ik me daarom nu zo voel.

En als vanzelf gaat dit over in tip 2.

2) Adem - Op een gegeven moment ben ik uitgehuild. Echt, dat gebeurt vanzelf een keer. Als vanzelf voel ik dan mijn adem en volg ik deze een tijdje. De ene keer blijf ik liggen, de andere keer ga ik zitten. Soms help ik mijn ademhaling een beetje door ze te verdiepen en mijn uitademing te verlengen. Hierdoor wordt een zenuw die door het middenrif loopt (nervus vagus) gestimuleerd waardoor het zenuwstelsel van rust en verwerking (parasympatisch zenuwstelsel) wordt geactiveerd. Daarbij komt dat het onmogelijk is om bewust te ademen en tegelijk te denken. Ik word er vanzelf rustig en helderder van. Soms is het niet nodig er eerst een huilbui aan vooraf te laten gaan. Dan ga ik voor ik tip 3 toepas even mediteren of zet ik een pranayama app aan.

3) Yin en/of Reiki - Een aantal Yin houdingen per dag, maakt voor mij het verschil. Welke ik zelf graag doe als ik me depressief voel, zijn balasana (child's pose), butterfly of liggend op mijn rug met mijn benen gestrekt omhoog. Er zijn genoeg andere houdingen die prettig kunnen zijn, dat is voor iedereen weer anders.

Wat voor mij ook helpt, is mezelf Reiki geven. Dit heb ik geleerd tijdens mijn Reiki 1 cursus. Soms geef ik mezelf een hele behandeling, soms alleen bijvoorbeeld mijn ogen, oren of voeten. Dit laatste doe ik soms ook terwijl ik in een Yin houding zit. Het helpt me uit mijn hoofd te komen en weer beter in contact te komen met mijn lichaam.

4) Wandelen - Als ik me goed genoeg voel en me ertoe kan zetten, ga ik wandelen. Het liefst op blote voeten en in de natuur. Buiten zijn, en dan het liefst in een groene omgeving en in de zon (gratis vitamine D), doet wonderen. Dat kun je aan den levende lijve ervaren en is nu ook wetenschappelijk bewezen. Maar er is meer!

Onder je voet zit een drukpunt dat het begin is van de nierenergie: "de borrelende bron." Door te wandelen, stimuleer je dit punt, waardoor je je levensenergie weer kunt aanvullen. Daarnaast maak je door bewegen endorfine en dopamine aan, die ook bijdragen aan je humeur.

5) Iets creëren - Het liefst met mijn handen, omdat er dan weer iets uit mijn handen komt. Of dat nu het schrijven van een verhaal of een lied is, kleien, koekjes bakken of in je moestuin werken... het is voor mij haken waardoor ik uit mijn hoofd kom, me kan focussen (want ik mag geen steek laten vallen), iets zie ontstaan en resultaat zie. Ik voel me nuttig en geeft me een prettig gevoel om op deze manier bezig te zijn. Je handen zijn tijdens de conceptie vanuit je hart gegroeid. Door je handen te gebruiken, versterk je de verbinding met je hart. Wat ik ook prettig vind is in de tuin bezig zijn. Ik heb totaal geen groene vingers, maar met mijn handen in de aarde voel ik me gelukkig. Schijnt ook wetenschappelijk bewezen te zijn dat aarde een natuurlijke prozac is.

Foto: Manja Weijers, 2017 (c)

6) Water of thee - Het liefst water, zo puur mogelijk. Maar soms heb ik iets meer warmte nodig en drink ik warm water of kruiden thee. Water is een prima geleider en brengt nieuwe informatie naar jouw cellen. Ons lichaam bestaat voor een groot deel uit water. Water reageert op gedachten, emoties, gevoel en andere trillingen. Deze trillingen voert water door ons lichaam. Negeer je water, dan gaat het schimmelen. Geef je water negatieve gedachten mee, dan maakt het "lelijke" kristallen. Hoe prettiger de trillingen die jij meegeeft aan jouw water, hoe beter jij je voelt. Met iedere slok water vernieuw je jezelf!

Chocolade

7) Chocolade - Ja, echt, je leest het goed. Wanneer ik een reden zie om chocolade te promoten, dan zal ik dat doen.

Depressie kan te maken hebben met een disbalans in neurotransmitters. Ik weet dat bij mij, naast aanleg en gebeurtenissen, een tekort aan GABA en serotonine bijdragen aan mijn depressiviteit. Deze twee neurotransmitters zijn de remmen van je systeem en als je rem het niet meer doet, sla je op hol en raak je uitgeput. Ik neem geen antidepressiva maar neem wel, naast passende voeding, wat extra's om mijn lichaam zelf te laten herstellen en te zorgen dat GABA en serotonine weer worden aangemaakt. Ook Yin helpt me hier enorm bij.

Serotonine wordt voor 90% in je darmen aangemaakt en voeding kan echt een verschil maken. En laat nou ook chocolade bijdragen aan de aanmaak hiervan... Hoe puurder, hoe beter!

Er zijn vast nog meer tips die bij depressie kunnen helpen. Iedereen is anders en het kan goed zijn dat jij bij iets anders baat hebt. Het kan prima zijn dat je baat hebt bij fietsen, massage of iets anders om op gezonde en veilige wijze je lichaam weer te voelen. Daar zit voor mij in ieder geval de crux: Uit mijn hoofd en in mijn lichaam. Op blote voeten in de klei, met mijn handen in de aarde, met mijn hoofd in de wolken... Wat helpt jou?

Mocht je vragen hebben of iets willen toevoegen?

Deel het gerust, wie weet is iemand ermee geholpen.

Zorg goed voor jezelf!

Lieve groet, Vera

Vera Develing
Namaste

325 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page