top of page
  • Foto van schrijverVera Develing

Koffie

Bijgewerkt op: 15 jan. 2022

Wat kwam er bij jou als eerste in je op bij het lezen van de titel?

Welke associaties en gedachten zijn er? Welke overtuigingen?

Welk gevoel komt er omhoog? Hoe staat je gezicht nu?


Alleen al bij het lezen van een woord, gebeurt er zo enorm veel!

In je hoofd, je brein maakt meteen linkjes en misschien ook wel overuren.

In je lichaam, spieren die bewegen, een gevoel komt omhoog.


Lang verhaal kort... deze blog gaat over koffie en mijn ontdekkingstocht daarmee.


Ik ben opgegroeid met het idee dat koffie niet goed voor me is.

Dat ik het vies vindt. Dat het maagklachten geeft. Dat het hyper maakt.

Alleen al de gedachte aan koffie maakte dat ik mijn gezicht in een soort walging trok.

Dat bittere. Die nasmaak. Mijn hele gezicht vertrok in een spasme.

En dan al die toestanden in yogaland en de medische wereld. Over het niet nuttigen van koffie of cafeïne in het algemeen. Nee, het is zo enorm slecht voor je. Nee, het levert echt geen bijdrage.

En dat terwijl ik dol ben op mokka in de vorm van ijs en taart. Van de suiker ga ik zeker weten stuiteren, maar of dat ook van de cafeïne komt...

Dan was er ook nog het verhaal over de voordelen van koffie. Zo levert het dopamine. Maar nee, ik ga toch zeker daarvoor geen koffie drinken en al mijn andere overtuigingen over boord gooien? Nee, ik hou er lekker aan vast en haal mijn dopamineshotje wel elders...

Help... het spreekt elkaar zo tegen en ik weet niet meer wat ik moet geloven en wat waar is!


Tot een paar dagen geleden...

Tot een paar dagen geleden was ik een gelover in dat koffie niet goed voor me is.

Dat ik mijn dopamineshotje wel uit andere dingen zou halen.

Dat ik er buikpijn en maagklachten van zou krijgen. En een slecht ruikende adem.

Dat ik het vies zou vinden en er hyper van zou worden.

Kijk mij eens zonder leven mijn leven leven.


Niets bleek minder waar...

Ik was in Vogelenzang voor een bijscholing Human Design en ik als Manifesting Generator kreeg een sacrale respons op koffie. Anders gezegd: Mijn lijf schreeuwde om koffie. Zonder suiker. Met havermelk. Geen idee waarom, want al die overtuigingen en verhalen dan? Hup, aan de kant ermee, want mijn lichaam heeft altijd gelijk. Altijd! Dus laat ik het nou maar gewoon eens proberen om die JA te volgen.


Het pakte geweldig uit!

Ik was van alle huidige energieën de afgelopen tijd helemaal van de kaart, ontdaan, ontregelt, hondsmoe en de hele shabam en rambam. Een kopje koffie maakte me rustig. Het werd rustig in mijn hoofd. Het werd rustig in mijn lijf. Wat een kalmte! Wat heerlijk! Eindelijk had ik weer wat meer focus en dat zonder de verhoogde hartslag en andere nerveusiteit en onrust die ik al tijden voel.


Ik herinner me dat ik enige tijd geleden een droom had over koffie. Dat was al vreemd genoeg voor me. Daar ging het trouwens ook over een koffie met havermelk en zonder suiker... En het was alsof ik uit de droom, uit de illusie stapte toen ik in Vogelenzang koffie dronk. Alles werd zo helder en duidelijk. Voorbij aan alle overtuigingen, ze gleden van me af. Alle AD(H)D klachten even tot rust gebracht. Even geen gedoe, fantastisch! Want dan komt mijn gevoeligheid eindelijk wel tot zijn recht.


Zojuist heb ik er toch ook nog maar even mijn 'voedingsbijbel' op nageslagen. In 'De Hoorn des Overvloeds' van Christiane Beerlandt staat beschreven wat de mogelijke betekenis kan zijn van bepaalde voedingsmiddelen waar je ineens heel veel behoefte aan hebt of juist weerstand en ook wat het kan inhouden als je er allergisch of intolerant voor bent. Ik heb eens gekeken bij koffie en er stond onder andere het volgende...


"Koffie staat voor zorgzaamheid voor jezelf en openheid in jezelf. (...) Koffie vraagt dat de mens zijn persoonlijkheid in volle waardering zou open-trekken, verwijden, verbreden, zijn leefruimte breed in beslag zou nemen. Zin in koffie zegt: Sta jezelf toe om heel breed en wijds je ruimte in te nemen; neem voluit de plaats en de tijd in die nodig is om jezelf te 'zijn'."


"Zelf-respect! Je hebt eerbied voor jezelf; wanneer voor jouw welzijn eerst dit moet gebeuren, dan mag je het anderen niet voornemen! Jij gaat voor...: het Leven in je gaat VOOR alles. Al de rest moet hiervoor wijken, hoe belangrijk het ook lijkt."


"... éérst naar jezelf luisteren, naar de taal van je hart, 'wat is goed voor mij?'... en niets ten uitvoer brengen wat hier tegenin druist."


Dit zijn precies thema's waar ik al jaren mee bezig ben en waar ik mee worstel.

Ik ben het vechten tegen mijzelf en alles wat ik heb aangeleerd, al die programmering, overtuigingen, gedachten zo enorm zat...


Lief zijn voor mezelf is luisteren naar mijn lichaam.

Mijn lichaam heeft altijd gelijk. Altijd!


Voorbij aan alle ideeën en gedachten, gaat er achter het gordijn een wereld voor me open.

Eentje mét koffie!


Liefdevolle en ontspannen groet,

Vera

40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page