top of page
  • Foto van schrijverVera Develing

Nervus Vagus

Bijgewerkt op: 15 jan. 2022

In ons lichaam loopt een zenuw die onze hersenen verbindt met heel veel organen in het lichaam. Het is de belangrijkste zenuw die ervoor zorgt dat de communicatie tussen de hersenen en het lichaam goed verloopt. Deze zenuw wordt de Nervus Vagus genoemd.


Deze blog gaat in op:

- De Nervus Vagus

- Invloed van de Nervus Vagus en het Parasympatisch Zenuwstelsel

- 7 manieren om de Nervus Vagus te stimuleren


Vaga betekent 'zwerven' en dat is precies wat deze zenuw doet. Hij 'zwerft' door het lichaam en beïnvloedt daarmee belangrijke organen en regelt alle onwillekeurige lichaamsprocessen:


- Ademhaling

- Spraak

- Slikken

- Hartslag

- Bloeddruk

- Gehoor

- Smaak

- Circulatie

- Spijsvertering

- Darmgezondheid

- Blaas

- Orgasmen en Vruchtbaarheid


De Nervus Vagus is de langste zenuw in ons lichaam. Ze begint bij de hersenstam aan beide zijden en loopt dan door de keel, borstkas en buikholte. De informatiestroom tussen lichaam en brein gaat beide kanten op. Als er bijvoorbeeld iets gaande is in de darmen, kan dat effect hebben op het brein ( = Brain Gut Axis). Serotonine wordt immers voor 95% in de darmen aangemaakt en wanneer er te weinig van dit geluksstofje wordt aangemaakt, zit je minder lekker in je vel, ben je gevoeliger voor pijn, licht, geluid en kan het zijn dat je meer stress ervaart.


De Nervus Vagus maakt onderdeel uit van het Parasympatisch Zenuwstelsel dat verantwoordelijk is voor Rust en Verwerking. Wanneer dit deel van ons centrale zenuwstelsel niet goed functioneert, kun je niet goed herstellen, slapen, genezen en krijg je mogelijk problemen met de spijsvertering.


Een gezonde Nervus Vagus zorgt ervoor dat we toegang hebben tot het deel van het brein dat verantwoordelijk is voor creativiteit, hogere cognitie en het maken van complexe beslissingen.


Als de Nervus Vagus ongezond is, hebben we alleen toegang tot de hersendelen die onze primaire instincten regelen: angst, flight or flight. Door stress, onrust, roken, alcohol, overwerken, te weinig beweging, te weinig voedende voeding en te weinig slaap kan de Nervus Vagus niet goed functioneren. Dit kan mogelijk leiden tot:


- Depressie

- Angst

- Onrust

- Obesitas

- Hart & vaatziekten

- Hypertensie

- Diabetes

- Spijsverteringsproblemen

- Chronische ontstekingen

- Nierfalen

- Onvruchtbaarheid

- Parkinson


Het lijkt een cirkel die niet te doorbreken is, want onrust wekt onrust op, stress zorgt voor meer stress. En toch zijn er manieren om hier iets aan te doen en de Nervus Vagus weer voor jou te laten werken.


Dit zijn 7 manieren waarop je de Nervus Vagus positief kunt stimuleren:


1) Ademen

De Nervus Vagus loopt door de keel, borstkas en heeft contact met het diafragma (middenrif). Door zo ruim als mogelijk te ademen, beweegt het middenrif mee en stimuleer je daarmee de Nervus Vagus en dus het Parasympatisch Zenuwstelsel. Hieronder vind je een filmpje over Ujjayi ademhaling. Op mijn YouTube vind je meer ademhalingsoefeningen die helpend kunnen zijn.



2) Beweging zoals yoga en wandelen in het bos


Rustig bewegen kalmeert het zenuwstelsel. Het levert weinig stress op en zorgt voor meer zuurstof waardoor het Parasympatisch Zenuwstelsel wordt gestimuleerd. Yoga en wandelen zijn bij uitstek geschikt hiervoor. Wandel het liefst op blote voeten zodat ook een drukpunt onder de voet wordt gestimuleerd (Borrelende Bron, eerste nierpunt) zodat jouw energie ook weer kan opladen. Daarnaast zijn er heel veel voordelen van de natuur en de kleur groen. Lees eens meer over Shinrin Yoku, ook wel bosbaden. Al bij de eerste stappen in de natuur, in het bos, op de hei, op het strand, komt er een rust over je...






3) Massage

Het is mogelijk de Nervus Vagus te stimuleren door massage. Dit kan een massage zijn van het hele lichaam, maar je kunt ook zelf punten op jouw lichaam masseren waardoor de Nervus Vagus wordt gestimuleerd. Hieronder zie je een filmpje hoe je jouw Nervus Vagus met massage zelf kunt stimuleren door punten in het oor te masseren.



4) Zingen of chanten en Lachen


Door te zingen of chanten en lachen wordt de Nervus Vagus met name in de keel en borstkas gestimuleerd. Doordat je bewuster met je adem omgaat, heeft zingen en chanten een rustgevend effect op jouw lichaam en zijn. Zingen, chanten en lachen zorgen ook voor de aanmaak van onder andere dopamine wat ervoor zorgt dat je je blijer en meer in je kracht voelt.


5) Koud water

Het is misschien niet wat je horen of weten wil, maar koud water kan helpen om de Nervus Vagus te stimuleren. Het zorgt ervoor dat je even pauzeert en weer in je lichaam komt in plaats van dat je alleen maar in je hoofd blijft hangen. Koud douchen of een plens koud water in je gezicht zorgt hiermee ook voor de aanmaak van bijvoorbeeld dopamine. Je lichaam gaat weer aan en gaat ervoor zorgen dat je weer meer in balans komt.










6) Knuffelen

Door knuffelen, massage, aanraking, het aangaan van gezonde relaties wordt het knuffelhormoon oxytocine aangemaakt. Dit zorgt voor een veilig, vertrouwd, koesterend gevoel waardoor je minder stress, onrust, angst ervaart. Hierdoor heeft het een positief effect op de Nervus Vagus en dus op ons Parasympatisch Zenuwstelsel.




7) Mineralen

Kalium, magnesium en natrium zorgen voor het kalmeren van het zenuwstelsel. Van zout schijnt het zo te zijn dat het ook serotonine helpt aan te maken. Dat is een neurotransmitter die voor 95% in de darmen wordt aangemaakt en onder andere effect heeft op ons gemoedstoestand en pijngevoeligheid. Je kunt hiervoor ook pure chocolade eten, dat bevat ook magnesium. Overleg altijd met een arts wat voor jou de mogelijkheden zijn.


Het stimuleren van de Nervus Vagus zorgt ervoor dat depressie, angst en cortisol verminderen, de diepe slaap verbetert en de hormonen die bijdragen aan jouw welzijn weer aangemaakt kunnen worden, je beter kunt concentreren, meer rust en ontspanning ervaart, beter kunt concentreren. Hierdoor word je stressbestendiger, verhoogt jouw weerstand, ervaar je meer geluk en creativiteit, is het mogelijk om weer sterkere relaties aan te gaan en beter om te gaan met stressvolle situaties.


Wil je weten wat jij nodig hebt en wat voor jou werkt? Neem gerust contact op voor een GRATIS SESSIE, dan bespreken we de mogelijkheden.



Alle Liefs & Alle Goeds, Vera









2.186 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page