Dus we vervelen ons liever niet omdat het naar kan voelen door de misschien wel confronterende gedachten die kunnen opkomen. Maar als we "en masse" blijven verdoven, naar de gsm blijven grijpen in de hoop daar een dopamineshotje van te krijgen om ons gelukkiger te voelen, dan willen we daar steeds meer van omdat onze tolerantiegrens omhoog gaat, waardoor we nog meer afleiding zoeken... en dat leverde in mijn geval, naast andere dingen "doen" vanuit kramp, alleen maar meer onrust en stress op.
Er is mee om te gaan. Verveling is immers een staat van zijn, een psychische of emotionele toestand die je ervaart wanneer je niets in het bijzonder hoeft te doen of te doen hebt, niet geïnteresseerd bent in je omgeving of het gevoel hebt dat een periode heel saai of langdradig is. Verveling heeft te maken met de (persoonlijke) ervaring van tijd, moeite met zingeving en het niet onder ogen willen komen van jouw gedachten.
Verveling heeft te maken met moeite met je betrokkenheid of aandacht voor iets. Het is echt niet leuk, zelfs onaangenaam. Het is een gevoel van lusteloosheid, hangerigheid en desinteresse. En tegelijkertijd is het een wens naar stimulans, plezier, geluk, het anders willen dan dat het nu is.
Dat is precies waar meditatie en yoga bij kunnen helpen. Niet om te verdoven, maar om ermee om te gaan. Je bewust te worden van wat er nu eigenlijk gebeurt, omgaan met je gedachten, omgaan met je gevoel. Alles wat opkomt, gaat ook weer voorbij. Het is niet permanent.
Er zijn andere manieren om met verveling om te gaan, zoals je gedachten de vrije loop laten gaan, dagdromen of eentonige klusjes te doen met aandacht en precisie. Maar waarom zou je überhaupt verveling toestaan? Waarom zou je je willen vervelen? Waar is het goed voor? Wat levert het op? Dat is waar deze blog over gaat.
1. Verveling is een signaal om jezelf uit een zinloze situatie te halen. Verveling laat je inzien dat waar je mee bezig bent, totaal geen vervulling geeft en hierdoor motiveert verveling je om een zinvolle activiteit te ontplooien. En reken maar van yes dat dat je lukt. Want herinner je je nog dat je als kind naar je ouders ging om te zeggen dat je je verveelt (of misschien ben je nu ouder en komen kinderen naar jou)... Meestal is de respons: "Oh, dan weet ik nog wel wat leuks om te doen voor je." En dat is meestal niet het klusje dat je wilde doen, dus ineens had je voldoende reden om jezelf uit deze zinloze, verveelde situatie te halen... :)
2. Verveling stimuleert creativiteit. Dat is eigenlijk wat het voorbeeld hiervoor ook al aangaf. Ineens heb je duizenden ideeën om je niet meer te hoeven vervelen. Creativiteit verhoogt wanneer we dagdromen en afdwalen. Dit zorgt voor meer associatieve en creatieve manieren van denken. We missen de externe prikkels, er komt geen input van buitenaf, dus gaan we dit in onszelf zoeken. In onze fantasie kunnen we alles. We kunnen ineens out of the box denken en op de proppen komen met de meest geweldige oplossingen.
3. Verveling geeft je richting en laat je weten dat er iets mist. Het laat je nadenken over of je nog op de juiste weg bent en of het misschien tijd is om opnieuw koers te bepalen of een hele nieuwe weg in te slaan. Verveling kan net de katalysator zijn waardoor je je eigen situatie, je eigen leven gaat beteren. Door zo nu en dan te dagdromen, dwaal je eerder af naar wat komen gaat dan naar wat is geweest. Op die manier kan het bijdragen aan het verbeteren van je toekomst.
4. Verveling maakt je een "beter" persoon. Onderzoek wijst uit dat wanneer je je verveelt, je eerder geneigd bent om te doneren aan een goed doel of om je aan te melden voor de bloedbank omdat je zo je gevoel van betekenis weer terugkrijgt. Verveling maakt altruïstisch. Mensen willen van nature helpen en van betekenis zijn. Verveling triggert het najagen van betekenisvolle activiteiten.
5. Verveling verhoogt productiviteit. Door het stimuleren van het deel van het brein dat verantwoordelijk is voor het controleren van gedachten als ook voor bevrijden van gedachten, waardoor het (af)dwalen verhoogt, zorgt dagdromen juist voor het kunnen afmaken van een afgesproken taak.
6. Verveling verbetert mentale gezondheid. De neiging om je gsm te pakken als je even niets te doen hebt, is groot. Uit onderzoek blijkt dat een verslaving aan je gsm slecht is voor je psychologische gezondheid. En mocht je nou toch de neiging hebben, adem dan eens diep in en uit voor je je gsm oppakt. Een bewuste ademhaling zorgt al voor meer rust en ontspanning doordat ademen en denken niet tegelijk gaan.
Zijn er nog meer voordelen aan vervelen? Vast wel!
De enige manier om daar achter te komen, is om het zelf te ervaren en te beoefenen. En ook zelf te ontdekken welke manier van vervelen bij jou past. Zelf voelen, zelf achter jouw waarheid komen. Van alle onderzoeken vanuit de wetenschappelijke wereld, hou ik nog het meest van het empirisch onderzoek. En ik hoor graag wat jouw bevindingen zijn :)
Liefdevolle & ontspannen groet,
Vera
Comentarios