Yin Yoga & Fibromyalgie
- Vera
- 14 jul 2022
- 3 minuten om te lezen
Fibro wattes? Toen ik de diagnose kreeg, duurde het even voor ik het kon uitspreken. Het verklaarde wel een heleboel. De laatste dagen, nu het zo koud is en ik minder beweeg, speelt het weer op. Dat had ik even niet zien aankomen en was best een grote tegenslag en teleurstelling. Want ik had het idee het toch wel onder controle te hebben, dat het misschien zelfs weg zou zijn. Maar niets is minder waar. Het is er nog, net als die ellendige chronische vermoeidheid.
In deze blog vertel ik wat meer over fibromyalgie en ook hoe yin yoga daarbij kan ondersteunen. Het gaat er niet van weg, maar het helpt mij wel om beter met de klachten om te kunnen gaan. Je leest verderop hoe dat komt.
Wat is fibromyalgie? Zoals ik het beleef is het pijn door het hele lichaam heen die verder niet te verklaren is met een andere diagnose en de klachten hoeven niet eens samen te hangen. Ik heb verschillende tests en onderzoeken ondergaan om deze 'vuilnisbakdiagnose' te ontvangen. Het wordt ook wel weke delen reuma genoemd, maar anders dan bij reuma hoeft de pijn niet in de gewrichten aanwezig te zijn. Vaak gaat fibromyalgie samen met vermoeidheid (chronisch vermoeidheidsyndroom of ME), hoofdpijn, allergie en nog meer.
Kenmerken en symptomen zijn niet zo 1-2-3 op te noemen want het is een hele waslijst. Het gaat meer om de combinatie van dingen en of er geen ander ziektebeeld aan ten grondslag ligt. Er wordt eerst uitgesloten of het niet iets anders zou kunnen zijn. Het gaat om een combinatie van triggerpoints, de duur van de klachten, pijnen die symmetrisch zijn en zowel in het boven- als in het onderlichaam aanwezig zijn. Zoek gerust eens op 'fibromyalgie' in een zoekmachine zoals Ecosia.
Hoe kan Yin Yoga ondersteunen? Fibromyalgie is naar alle waarschijnlijkheid een tekort aan serotonine. Deze neurotransmitter heeft ook te maken met pijnsignalering, -overdracht en (over)gevoeligheid. Wanneer er een tekort is, kan het zijn dat je meer last hebt van klachten in spieren, zenuwen en bijvoorbeeld migraine of depressie.
Serotonine wordt voor een groot deel aangemaakt in de darmen. Door houdingen te beoefenen die de darmen stimuleren, help je je lichaam om meer serotonine aan te maken. Yin Yoga is de sleutel en an sich maakt het lichaam meer serotonine aan wanneer je meer in rust en ontspanning bent. Dat is hoe Yin Yoga kan helpen en ondersteunen bij pijnklachten.
Het verschilt per keer welke houdingen mogelijk zijn. De ene keer heb ik er meer last van de andere en het is fijn dat Yin Yoga uitnodigt om te bewegen binnen mijn grenzen met de mogelijkheden die er op dat moment zijn. De laatste dagen beoefen ik vooral liggende houdingen zoals bananasana, liggende vlinder en soms saddle pose. Goed luisteren naar je lichaam is cruciaal. Ik heb de neiging over mijn grenzen te gaan, door te zetten, door te gaan... en dat is precies wat tegenwerkt en meer pijn oplevert. Voelen in het moment en het niet anders willen dan dat het is. Dat is voor mij een hele uitdaging :)
Wil je weten hoe Yin Yoga of een bepaalde behandeling jou kan ondersteunen?
Wil je weten hoe het gesteld is met jouw neurotransmitters (waaronder serotonine) en met jouw Heart Rate Variability (graadmeter voor onrust, burnout, depressie, trauma)?
Neem gerust contact op of boek een GRATIS SESSIE.
Alle Liefs & Alle Goeds,
Vera

Comentarios