top of page
  • Foto van schrijverVera Develing

Yin Yoga & Lymfe

Bijgewerkt op: 14 jun. 2021

De afgelopen lessen hoorde ik mezelf een aantal keer over het lymfestelsel beginnen. Nu komen dingen niet zomaar bij me op, het haakt altijd aan op wat er in het collectief of in mij gaande is en wat gedeeld dient te worden. Het is dus niet voor niets.


Maar wat is lymfe nou eigenlijk? En wat is de reden dat het de afgelopen tijd opkwam?


Lymfe of lymfevloeistof is een kleurloze die door het lymfevatenstelsel stroomt. Dit is een ander stelsel dan bijvoorbeeld de aderen. De vloeistof bestaat uit weefselvocht, afvalstoffen en verschillende soorten witte bloedcellen. Lymfe wordt gefilterd door lymfeklieren. Deze vind je op strategische plekken in je lichaam zoals je hals, oksels en liezen. Hier wordt het lymfevocht gefilterd worden speciale bloedcellen gemaakt die ervoor zorgen dat beschadigde cellen en lichaamsvreemde deeltjes worden vernietigd. Dat maakt ons lymfestelsel een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem, ons eigen afweerstelsel en onze weerstand.


Superwijs systeem, dus! En met yin yoga is dat prima te stimuleren. Naast dat yin yoga zorgt voor rust en ontspanning in het algemeen, zorgt een aantal houdingen in het bijzonder voor een boost voor ons lymfestelsel en daarmee voor ons immuunsysteem.


Happy Baby

Happy Baby of Stirrup Pose zorgt voor een compressie in de liezen waardoor de lymfeknopen worden gestimuleerd om te filteren en te zuiveren.


- Adem naar je liezen

- Houdt schouders en nek ontspannen

- Handen laten rusten op je voeten of aan de achterzijde van je bovenbenen

- Alternatief: Yogi Squat


Mocht deze houding willen aanpassen, dan kun je ook je voeten laten zakken naar je billen en eventueel je knieën bij elkaar brengen (liggende kindhouding).Dragon Pose

Ook de Dragon Pose is een yin yoga houding die de lymfeknopen in de liezen stimuleert. Bij het voorste been is er druk en bij het achterste been een lichte rek.


- Span je niet meer in dan nodig, ontspan alle spieren die je niet nodig zijn om in deze houding te zijn

- Je kunt je handen ook op blokken, boeken of voorste knie plaatsen

- Blijf doorademen en merk hoe alles verzacht

- Alternatief: Liggend op de rug met knie naar borst opgetrokken
Melting the Heart / Anahatasana / Puppy Pose Prayer Pose


In deze houdingen worden de lymfeknopen in de oksels gestimuleerd. Deze houdingen zorgen ook voor meer zachtheid in het hart en daardoor voor meer liefde voor jezelf en vanuit daar voor anderen. Het kan helpend zijn alles op te roepen waar jij blij van wordt en dankbaar voor bent.


- Houd je knieën en heupen op een lijn, voeten ontspannen

- Wandel rustig met je handen naar voren en laat je borstkas naar de aarde zakken

- Als je ruimte in je nek hebt, kun je je kin op de ondergrond leggen en vooruit kijken, anders je hoofd op de ondergrond of op een dekentje laten rusten

- Eventueel je handen in namaste brengen (Prayer Pose)

- Je kunt ook op je buik komen liggen als deze houding te intensief is voor de knieën. In dat geval plaats je je ellebogen op een verhoging (bolster, yogablokken, boeken) en breng je je handen in namaste (zie foto Prayer Pose)Uplifting the Heart

Ook in deze houding zijn het de lymfeknopen in de oksels maar ook in nek en keel die gestimuleerd worden om je te helpen opruimen. Een houding vol overgave, laat het lichaam het maar regelen, heb vertrouwen dat je lichaam en hart je brengen naar waar je hebt te zijn.

- Je ligt op een verhoging. Deze ligt onder je schouderbladen/bovenrug zodat de borstkas omhoog wordt getild en gedragen door het blok of meditatiekussen.

- Zorg dat er geen vervelend knik in je nek is, leg eventueel iets onder je hoofd

- Armen opzij (zie foto) of langs je oren/hoofd omhoog om zo rek en dus ruimte te creëren in de oksels en borstkas

- Adem door en ontspan alle lichaamsdelen die niet nodig zijn om in deze houding te zijn


Dit zijn enkele poses die je kunnen helpen een boost te geven aan het lymfestelsel en dus aan je immuunsysteem. Sowieso van harte welkom, maar in deze tijd misschien nog wel meer dan anders. Kies voor liefde, kies voor rust en ontspanning zodat je systeem niet in angst schiet en je lichaam zelf kan herstellen.


Mocht je vragen hebben over de poses of iets anders, stel ze gerust.


Op je gezondheid!

Liefdevolle en ontspannen groet,

Vera661 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

De ziekte van Lyme

Het is misschien schrikken, maar voor mij waren er genoeg tekens dat dit ontdekt zou worden: - Fibromyalgie en iedereen die zei dat het...

תגובות

דירוג של 0 מתוך 5 כוכבים
אין עדיין דירוגים

הוספת דירוג
bottom of page