top of page
  • Foto van schrijverVera Develing

Yin Yoga & Zomer | Yin Yoga les hartmeridiaan

De zomer is begonnen! Tijd voor de meridianen van het hart en de dunne darm.

In de Traditionele Chinese Geneeswijze is het hart het yin orgaan en de dunne darm het yang orgaan. Stimuleer je de een, dan stimuleer je automatisch ook de ander.


Het hart is het laatste orgaan dat wordt aangesproken als het gaat om het verwerken van emoties. Als de andere organen zoals de lever, de longen en de milt het niet hebben kunnen verwerken, komt het bij het hart aan. Maak van je hart geen moordkuil! Soms is het beter jouw hart te laten spreken en het hart op de tong te hebben.


Er zijn verschillende yin yoga houdingen om de hartmeridiaan te stimuleren en balanceren.

Je vindt er hieronder een aantal die je zelf kunt beoefenen.


Algemene Richtlijnen:

♡ Ga nooit te ver! Als je merkt dat jouw adem stokt of dat het meer pijn oplevert dan eerst, stop er dan mee.

♡ Luister altijd naar jouw lichaam en naar jezelf.

♡ Zorg dat je kunt blijven doorademen.

♡ Over het algemeen zijn er alternatieven of mogelijkheden om aan te passen of te ondersteunen. Dit zal ik proberen uit te leggen bij de houdingen.

♡ Blijf ongeveer 5 minuten in de houding en rust daarna 2 minuten uit. Als je begint, kun je ervoor kiezen om 3 minuten in een houding te blijven en 1 minuut te rusten voor je naar de volgende gaat.

♡ Als je merkt dat er gedachten opkomen, is het super dat je ze opmerkt en richt je je weer op je adem. Iedere keer weer. Oefenen. Oefenen. Oefenen.

♡ Onderzoek de houding, pas aan en vindt stilte.

♡ Had ik al gezegd te blijven doorademen? :)


De Vlinder / Butterfly


♡ Kom zitten met je voeten tegen elkaar en laat je knieën opzij afdalen. Voel wat een gepaste afstand is tussen jouw voeten en lichaam. Ondersteun eventueel je knieën met dekens/kussens. Kom als je merkt dat je last hebt van je onderrug of onderuit gezakt zit iets verhoogd zitten.


♡ Laat je bovenlichaam op een uitademing naar voren afdalen en leg je handen op de grond neer te rusten. Zo kunnen ook jouw armen ontspannen.

♡ Als jouw nek het toelaat, kun je ook je hoofd laten afdalen. Ondersteun eventueel je handen en/of hoofd met een kussen of bolster.

♡ Rekgebied(en): binnenzijde benen (lever, nier en milt meridiaan), buitenzijde benen (galblaas meridiaan), rug / nek (blaas meridiaan), tussen schouderbladen (achterzijde hart).


Melting the Heart / Prayer Pose


♡ Kom op je handen en knieën. Je heupen blijven boven je knieën. Loop vanuit hier je handen naar voren en laat je borstkas smelten richting de ondergrond.


♡ Variatie op Melting the Heart (1e foto) is Prayer Pose (2e foto). Plaats hierbij je ellebogen op de grond en breng je handen samen in namasté. Breng dan je handen naar achter naar je nek.

♡ Als het niet lukt op de knieën, komt dan liggen op de buik en plaats je armen of ellebogen op de grond of iets verhoogd op bijvoorbeeld een bolster.


♡ Om uit de houding te komen breng je je handen op de grond en kom je rustig naar achteren in de kindhouding (zittend op de knieën met handen naar voren of naar de voeten en hoofd omlaag, je maakt als het ware van jezelf een bolletje).


♡ Rekgebied(en) & Compressie: rek aan de voorzijde van het lichaam bij de borstkas en armen. Druk tussen de schouderbladen (dikke darm punt).Twist


♡ Kom op je zij liggen met benen op elkaar en knieën opgetrokken.


♡ Beweeg vanuit hier de bovenste arm naar de andere kant opzij zodat je lichaam draait en je je arm richting de mat beweegt. Plaats eventueel iets onder je arm/hand.


♡ Je kunt ook ipv draaien je hand en arm op je rug of op je zij plaatsen en wel de richting van deze houding beoefenen.


♡ Je hoofd kan meedraaien opzij (links of rechts) of naar het plafond gericht zijn.


♡ Je kunt er voor kiezen je benen de kruizen zoals op de foto, maar dit is geen voorwaarde of vereiste om deze houding te beoefenen.

♡ Rekgebied(en): borstkas, zijkant lichaam, eventueel compressie in de buik.


Monkey Pose

♡ Kom zitten op je knieën of op je billen en breng je handen naar voren.

♡ Draai de handruggen omhoog en breng je handruggen naar de grond.

♡ Ga weer iets naar achter met je lichaam tot zover dat je nog kunt doorademen en de rek niet te heftig is.

♡ Laat de spieren van de nek, schouders en gezicht verzachten. Ook je voeten en benen. Eigenlijk alle lichaamsdelen die je niet nodig hebt en dat zijn er niet zoveel.

♡ Deze houding kan helpend zijn bij RSI.

♡ Rekgebied(en): onderarmen aan de voorkant.
E-pose


♡ Begin zoals Monkey Pose maar breng nu de handpalmen omhoog en zet je handenpalmen op de ondergrond neer.

♡ Breng je lichaam zover naar achter als dat goed voor jou voelt.

♡ Ontspan nek, schouders, armen, gezicht, voeten, benen, bekken.

♡ Blijf doorademen!

♡ Rekgebied(en): onderarmen aan de binnenkant.

♡ Deze houding kan helpend zijn bij klachten als carpaal tunnelsyndroom.
♡ Na het beoefenen van Monkey Pose en ook na E-pose kun je je handen voorzichtig terugbrengen van de grond en ze eerst even in je schoot laten rusten. Daarna bijvoorbeeld uitwapperen, zwaaien, vuisten maken en weer openen of een luchtinstrument bespelen (gitaar, piano, djembé...)Uplifting the Heart


♡ Kom zitten op de mat met een kussen achter je. Kan ook een bolster met kussen, alleen een bolster, stapeltje dekens of een dekenrol zijn bijvoorbeeld.


♡ Breng dan rustig je lichaam naar achteren en laat je bovenlichaam rusten op dat wat achter je ligt. Je onderrug is vrij.

♡ Heb je teveel een knik in je onderrug, zet dan eerst je voeten op de mat met je knieën gebogen, til je bekken op, kantel je bekken en plaats je bekken terug op de mat.

♡ Je benen kunnen gestrekt zijn, in kleermakerszit of voeten op de mat met knieën gebogen.

♡ Je armen kunnen opzij liggen, langs je oren en hoofd omhoog gebracht worden, vingers in elkaar verstrengeld en achter je hoofd plaatsen, op je lichaam rusten of langs je lichaam rusten.

♡ Zorg dat er geen vervelende knik in je nek zit, zorg voor voldoende ondersteuning door bijvoorbeeld een dekentje onder je hoofd te plaatsen.

♡ Om uit de houding te komen, plaats je je voeten op de mat en buig je je knieën en rol je op een zij. Haal dat wat onder je ligt onder je vandaan en leg het naast je neer. Kom zelf op de mat liggen om na te voelen.

♡ Rekgebied(en): borstkas, buik, armen, benen


Er zijn nog heel veel meer houdingen die je kunt beoefenen om de energie van de zomer, van het hart en de dunne darm, te stimuleren en in balans te brengen. Bovenstaande oefeningen is een greep uit de mogelijkheden en ze zijn ook in een andere volgorde te beoefenen. Eindig met een savasana die lang genoeg duurt om alles te kunnen integreren.


Op naar een zomer met meer passie, vuur, (zelf)liefde!

De armen zijn immers tijdens de conceptie uit het hart geboren, dus alles wat je met je handen aanraakt, creëert, doet heeft een verbinding met je hart.


Wees Welkom!

Als je hier meer vragen over hebt of wilt weten of jouw heart rate variability en neurotransmitters in orde zijn, dan hoor ik het graag. Ook Human Design heeft mooie raakvlakken met dit thema. Het hart is daar in twee delen gesplitst en het een heeft alles met wilskracht te maken en het andere deel met locatie en identiteit. Neem gerust contact op of boek een GRATIS SESSIE.


Heel mooie zomer en graag tot binnenkort!

Alle Liefs & Alle Goeds,

Vera
22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page