top of page
  • Vera

Angst


Angst. Iedereen heeft wel iets om bang voor te zijn. Iets waar je wakker van kunt liggen en dat soms je hele leven kan beheersen. Op zich is er niets mis met angst. Als het gevoel te lang aanhoudt, dan kan het wel problemen veroorzaken.

Angst is soms nodig. Als je bijvoorbeeld ineens oog in oog met een beer staat die nog niet heeft gegeten, dan lijkt het mij niet meer dan logisch dat je angst voelt. Je hartslag, ademhaling en bloeddruk gaan omhoog en je maakt je klaar om te rennen, vluchten of om te bevriezen. Als het gevaar geweken is, kom je weer tot rust. Je hartslag, ademhaling en bloeddruk gaan omlaag.

Tegenwoordig zien we overal beren op de weg. Deadlines, afspraken, continu "aan" en beschikbaar. Je lichaam is voor te lange tijd in actie en voelt te lange tijd gevaar en angst. Wanneer je lichaam niet meer tot rust komt, put je jezelf uit. Burnout, overspannen, depressief, oververmoeid en ga zo maar door.

Als je te lang "aan" hebt gestaan, is het moeilijk om te ontprikkelen en tot rust te komen. En daarvoor kun je naar de huisarts en misschien tijdelijk jezelf een boost geven door medicatie te nemen om uiteindelijk weer zelf bij jezelf te kunnen komen. Maar er is ook iets voor handen dat je direct en ook tegelijkertijd met eventuele medicatie kunt toepassen.

ADEMEN!

Bij een angstige ervaring gaan je hartstlag, ademhaling en bloeddruk omhoog. Je maakt je klaar om te rennen, vluchten of om te bevriezen. Het zenuwstelsel van "fight, flight or freeze" is geactiveerd.

Om je lichaam weer in de "rest and digest" modus te krijgen, is bewust ademen het enige dat je hoeft te doen. Door je ademhaling zo diep en langzaam mogelijk te maken en door langer uit dan in te ademen, activeer je je parasympatisch zenuwstelsel. Je hartslag, ademhaling en bloeddruk gaan weer omlaag. Je komt weer tot rust.

Apps: Zelf gebruik ik een app op mijn telefoon met de naam "Prana Breath" om zo nu en dan ademhalingsoefeningen te doen. Voor meditatie gebruik ik "Meditation Helper."

Youtube: Daarnaast kun je ook het volgende filmpje eens bekijken. Eerst wordt er uitleg gegeven en vervolgens een ademhalingsoefening. Deze kun je zittend of liggend doen.

Yin Yoga: Tijdens alle lessen die ik geef, is er aandacht voor de ademhaling. Dit is van levensbelang en kan het verschil maken. Als er een nier&blaas meridiaan les op het programma staat, dan staat ook angst centraal omdat deze emotie gekoppeld is aan dit meridiaanpaar. Doordat je met Yin Yoga veel met ademhaling, meridianen en je fysieke lichaam werkt, geef je jezelf de kans om je parasympaticus te activeren en weer tot rust te kunnen komen. Kom het gerust eens zelf ervaren.

Wat helpt jou? Misschien heb je iets aan de uitleg en tips hierboven, maar het kan goed zijn dat iets anders jou beter helpt. Als je wilt, deel het gerust!

Lieve groet & Namasté

53 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page