top of page
  • Vera

Psoas


SPANNING & EMOTIE Zo nu en dan spanning ervaren, dat kan geen kwaad en is soms zelfs nodig. Wanneer er daadwerkelijk een beer op de weg staat, gaat je lichaam in de "fight or flight" modus. Je hartslag, bloeddruk en ademhaling gaan omhoog om in actie te kunnen komen om jezelf in veiligheid te brengen. Dit gaat ook op wanneer je iets ervaart dat jij niet prettig vindt. Ook dan kun je je in gevaar voelen en zoek je naar een manier om jezelf in veiligheid te brengen. Als het gevaar geweken is, ebt dat weer weg. Je parasympaticus (zenuwselsel van rust en verwerking) neemt het over en je hartslag, bloeddruk en ademhaling gaan weer omlaag.

Maar wat nu als die spanning te lang aanhoudt en geen uitweg vindt? Wat nu als je gespannen blijft? Wat nu als het gevaar geweken lijkt te zijn? Zeker bij emoties die je niet prettig vindt, kan het lijken dat je weer rustig bent. De energie die op dat moment niet in beweging kon zijn, slaat zich op in jouw lichaam. Dat kan zich op een gegeven moment gaan wreken. De energie wil er uit en dat uit zich vaak in lichamelijke klachten. Naast dat het kan resulteren in oververmoeidheid, uitputting en burnout, is er een spiergroep in het bijzonder die hierbij ook in actie schiet en helpt bij het verwerken van trauma in de breedste zin van het woord. Wanneer deze te lang onder spanning staat en niet goed kan functioneren, heeft dat effect op je hele lichaam.

PSOAS Er is een spier in ons lichaam die ook wel de verwerkingspier of "de spier van de ziel" wordt genoemd. Het is een spiergroep die emoties opslaat en wanneer deze geen doorgang vinden, wordt het stijf. Je kunt klachten krijgen aan je buik, heupen, rug en met je ademhaling.

Deze spier heet de psoas, een spier die graag heel relaxed als een hangmatje in jouw lichaam heen en weer deint. Een heel kalme, rustige staat van zijn. Er is vaak veel spanning in deze spier aanwezig, door onverwerkte emoties en doordat we vaak zitten. Spieren bestaan voor een deel uit bindweefsel. Wanneer je te lang in dezelfde houding aanwezig bent of te vaak een dezelfde beweging uitvoert, droogt het bindweefsel uit en voel je je stijf en stram. Gelukkig is hier iets aan te doen!

RUST & ONTSPANNING Wanneer je te veel spanning ervaart en geïrriteerd bent, heb je rust nodig. Dat is voor de psoas niet anders. Om te kunnen ontladen en weer goed te kunnen functioneren, heeft deze spiergroep ontspanning nodig zodat ze weer als een hangmat in jouw lichaam aanwezig kan zijn. En dat is precies wat je met yin yoga en andere ontspanningsmethoden kunt geven aan jouw lichaam en dus ook aan jouw psoas.

Tijdens de Fascia Sunday op zondag 11 maart staat de psoas centraal. Door er aandacht, rust en ontspanning aan te geven, zul je meer ruimte ervaren en merken dat er in het hele lichaam meer ruimte ontstaat. Je kunt deze workshop volgen in de ochtend in Ede en in de middag in Wageningen.

EDE

Tijd: 10:00 - 12:30u

Locatie: Stationsweg 60, Ede

WAGENINGEN

Tijd: 14:30 - 17:00u

Locatie: Herenstraat 39, Wageningen

Ik hoop je binnenkort te mogen ontmoeten!

Lieve groet en Namasté,

Vera

80 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page