top of page
  • Vera

Thema | Yin Yoga en het Hart

Bijgewerkt op: 14 jun. 2021


De huidige lessenserie staat in het teken van de energieën van de lente op weg naar de zomer. De eerste zes lessen stonden in het teken van de lente. Aan de lente zijn de meridianen van lever en galblaas gekoppeld. De laatste vier lessen zullen de energieën van de zomer aandacht krijgen. Deze week gaat het over het hart. In deze blog lees je meer over de fysieke functie van het hart als ook over het energetische en mentaal-emotionele aspect.

FYSIEK Het hart bevindt zich iets links van het midden net achter het borstbeen. Het hart bestaat uit vier kamers die samentrekken en op die manier ervoor zorgen dat informatie in jouw lichaam wordt ingeprent. Het hart wordt beschermd door de ribben, de longen en het hartzakje.

ENERGETISCH De hartmeridiaan voedt het hart, waardoor energie en informatie door het lichaam gestuurd kan worden. Ook helpt de hartmeridiaan om bloed aan te maken, de bloedvaten te beheersen en emoties te verwerken die andere organen niet konden verwerken. In het hart is ook ons bewustzijn gehuisvest. De hartenergie bepaalt hiermee onze hogere mogelijkheden. Wanneer je niet meer oordeelt of je hecht aan materie of gedachten, ontstaat er ruimte voor jouw spirituele en geestelijke vermogens om jouw 'waarom' uit te dragen en te verwerkelijken. Meestal hebben de storingen in deze energie te maken met spanning of vermoeidheid die is opgestapeld. Je kunt dan klachten ervaren in de buurt van de vertakkingen van het hart: ogen, tong, hart, middenrif en dunne darm.

MENTAAL / EMOTIONEEL Vanuit de Traditionele Geneeskunde bezien, wordt het lichaam vergeleken met een koninkrijk. Elk orgaan vertegenwoordigt daarbinnen een functie. Het hart wordt gezien als de koning, die de dagelijkse regering overlaat aan de ministers en zich alleen bezig houdt met zaken die van levensbelang zijn. Een koning wordt vanoudsher niet lastig gevallen of overbelast met te veel vragen. Dit is ook wat er gebeurt in ons lichaam. Wanneer we te veel aandacht van ons hart vragen, wanneer je te lang met emotionele problemen blijft rondlopen, wordt de hartenergie aangesproken en op den duur kan de hartfunctie hieronder lijden. Wanneer andere energieën het niet kunnen oplossen, wordt de hartenergie aangesproken. Maak dus van je hart geen moordkuil!

SPREEKWOORDEN & GEZEGDEN In de Nederlandse taal zijn er heel veel spreekwoorden en gezegden waarin een lichaamsdeel vermeld wordt. Dat is niet voor niets! Ter inspiratie deel ik er een aantal met je. Waar hij of zijn staat, is natuurlijk ook zij of haar in te vullen.

* Maak van je hart geen moordkuil - zijn gevoelens niet opkroppen / vrijuit zeggen wat je niet bevalt / eerlijk zeggen over hoe er over iets gedacht wordt

* Het hart op de tong hebben - direct zeggen wat iemand denkt, ongeacht of dat slim is of niet

* Bitter in de mond maakt het hart gezond - ook wat minder aangenaam is, kan gezond of goed zijn

* Een hart onder de riem steken - iemand moed inspreken

* Waar het hart vol van is, loopt/vloeit/stroomt de mond van over - waar men heel erg mee bezig is, daar wil men over praten

* Het hart zinkt hem in de schoenen - Hij verliest alle moed

* Iemand een warm hart toedragen - Iemand steunen

YIN YOGA De houdingen van deze week zullen de hartenergie in balans brengen.

Wil jij jouw hartenergie in balans brengen?

Jezelf een hart onder de riem steken en onderzoeken wat jij op je hart hebt?

Geef je hart de ruimte om te luchten en ontvang jezelf met open armen.

Lieve groet en Namasté ~*

Vera


262 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page