top of page
  • Vera

Yoga & Brein | Serotonine


Er is licht aan de horizon! Nog even, dan worden de dagen weer langer. Als je daar, net als ik, gevoelig voor bent, zul je merken dat je vanaf dat moment langzaamaan nog vrolijker gaat voelen. Eerlijk is eerlijk, ik heb er al enige jaren minder last van en er is een link met mijn yogabeoefening te bespeuren...

Tijdens de winterdagen is er minder zonlicht. Wanneer je minder zonlicht ontvangt, maak je minder melatonine aan. Dat stofje reguleert ons nacht- en dagritme, ons slaap- en waakmechanisme. Dit kan ontregelt raken en als je minder of minder goed slaapt, heeft dat effect op jouw gemoedstoestand. Het kan zomaar zijn dat je je somberder voelt, eerder gepikeerd raakt of sneller uit je slof schiet.

Doordat er minder aanmaak van melatonine is, wordt er ook minder serotonine aangemaakt. Bij voldoende serotonine in je lichaam slaap je beter, heb je minder last van somberheid, minder last van prikkels en pijn. Je kunt je dus misschien wel voorstellen, nu dat je dit weet, wat voor een effect de winter op sommige mensen kan hebben. En er zijn mogelijkheden.

Chocolade en andere happy foods

Niets lekkerder dan met een kop warme chocoladerijstemelk op de bank te kruipen met een fijne documentaire of een rustig muziekje. Een stuk chocolade met meer dan 70% cacao draagt bij aan de aanmaak van serotonine. Dit is geen oproep om kilo's chocolade te gaan eten, maar zo nu en dan een stukje kan bijdragen aan het verminderen van stress.

Omdat serotonine voor een groot deel in de darmen wordt aangemaakt en via de brain-gut-axis communiceert met de hersenen, is er veel winst te behalen met voeding. Zo dragen ook kersen, banaan, yoghurt en havermout hun steentje bij aan het aanmaken van serotonine.

Ga naar buiten!

Wanneer mogelijk vind je me buiten. Ook in de winter. Het liefst in de ochtend zodat ik zeker weet dat ik in ieder geval één dosis buitenlucht en daglicht heb ontvangen. Door licht maken de hersenen melatonine aan. Dit is een van de bouwstoffen in de keten van serotonine. Goed slapen begint dus al zodra je opstaat. Maak er een gewoonte van om buitenlucht op te snuiven en jezelf in het zonnetje te zetten. Natuur maakt je sowieso rustiger waardoor je je gelukkiger voelt.

Daglichtlamp

Zelf heb ik een wake-up light. Deze begint al een tijdje voor mijn wekker afgaat met het geven van licht. Net alsof de zon opkomt in je slaapkamer! Voor mij maakt dit wel een verschil met een wekker die alleen maar herrie produceert. Dan staat mijn zenuwstelsel al aan voor ik een stap uit mijn bed heb gezet. Mijn wake-up light is een stuk subtieler. Nu word ik wakker met het geluid van vogeltjes...

Yin Yoga

Deze rustgevende en ontspannende vorm van yoga kan ook bijdragen aan de aanmaak van serotonine. Rust en ontspanning zijn in mijn beleving de sleutels om alle processen en systemen in jouw lichaam te laten functioneren. Als we het over serotonine hebben, is dat de spijsvertering. Yin Yoga gaat uit van meridianen, riviertjes van energie in je lichaam die door het bindweefsel stromen. Wanneer een blokkade is in de energiebanen van de darmen, kan het zomaar zijn dat dit effect heeft op de aanmaak van serotonine. Yin houdingen specifiek voor de darmen kunnen daarom bijdragen aan je gelukkiger voelen.

Meditatie

Uit een onderzoek van de universiteit van Montreal blijkt dat mindfulness een direct effect heeft op de productie van serotonine in de hersenen. Meditatie laat zenuwcellen baden in een goed gevoel, waardoor stress wegsmelt. Doordat het serotonineniveau wordt verhoogd door meditatie, worden er nieuwe hersencellen aangemaakt. Dit maakt jou gelukkiger en gezonder.

Wil je weten hoe het met jouw neurotransmitters is gesteld en weten wat je kunt doen om je leven te verbeteren en nog gelukkiger te zijn? Wees welkom voor het opstellen van jouw neurotransmitterprofiel van dit moment.

In de week van maandag 6 januari 2020 starten de lessen yin yoga weer.

Vanaf dan gaan de lessen onder andere over hoe yoga en het brein samenwerken en over de rug.

Wees welkom wanneer het past!

Namasté en ontspannen groet,

Vera

76 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page