top of page
  • Foto van schrijverVera Develing

Hoe doe je dat, vervelen?

Verveling... een staat van zijn, een psychische of emotionele toestand die je ervaart wanneer je niets in het bijzonder hoeft te doen of te doen hebt, niet geïnteresseerd bent in je omgeving of het gevoel hebt dat een periode heel saai of langdradig is. Verveling heeft te maken met de (persoonlijke) ervaring van tijd, moeite met zingeving en het niet onder ogen willen komen van jouw gedachten.


In een eerdere blog ging ik in op waarom we ons liever niet vervelen. Maar volgens John Eastwood van het Boredom Lab is vervelen juist iets om vaker te beleven.


"Verveling is juist een staat waarin jij je vaker moet willen begeven. Het geeft je de middelen om na te denken over wat je wilt. Je verveelt je omdat je weet dat je meer kunt - je wordt bewust van je ongekend potentieel."


" Verveling is dan ook niets meer dan een schone lei - een neutrale mentale staat waarin we zelfreflectie uit de weg gaan. Ontzettend jammer, want een momentje van introspectie doet niemand kwaad."


Je verzetten tegen verveling kan desastreuze gevolgen hebben voor je gezondheid, concentratiespanne en vergroot de kans op depressie en angststoornissen.


Omarmen dus, helemaal toelaten, er helemaal in mee gaan. Hoe dan?


Mediteer regelmatig - geef confronterende gedachte de waarde die ze hebben, creëer meer bewustzijn. Verveling is een mentale staat en meditatie helpt om anders naar verveling te kijken en er anders mee om te gaan. Het helpt je in te zien dat verveling geen dreiging is en het helpt die negatieve en confronterende gedachten te laten zijn.


Wees creatief met je gedachten - laat ze de vrije loop. Je gedachten krijgen de kans om vrij rond te dwalen, laat dat toe, want zo vergroot je je creativiteit. Schrijf ze op door middel van free writing of leg ze vast in kleur.


Doe eentonige klusjes met aandacht en precisie. Het maakt je nederig en het met aandacht en precisie uitvoeren van een simpele taak geeft een gevoel van trots. Het gaat hierbij om klusjes waarbij je niet hoeft na te denken, maar simpelweg kunt wegdromen om zo te ontdekken dat het niet gaat om of iets nieuw of spannend is maar om de manier waarop je iets doet.


Een pleidooi voor verveling, niksen, lantefanteren, dagdromen... Want er zitten aan je zo nu en dan stierlijk vervelen zo enorm veel voordelen! Neem er de tijd voor om zelf te ontdekken wat jouw beste manier van dagdromen en vervelen is. Blijf proberen geef niet op! Wat het kan opleveren, daar lees je een volgende keer meer over.


Hoe zou je nog meer kunnen vervelen?

Hoe beleef jij verveling? Wat roept het op?

Hoe voelt het? Hoe ziet het eruit? Welke gedachten zijn er?


Uit ervaring geef ik je graag mee dat ook een moment van verveling, hoe naar of plezierig het ook mag zijn, hoe je het ook labelt, ook weer voorbij gaat.


Anicca, anicca, anicca... This too shall pass :)


Liefdevolle & ontspannen groet,

Vera26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page