top of page
  • Foto van schrijverVera Develing

Hoge Ademhaling

Afgelopen zaterdag gaf ik de workshop 'De Kracht van Adem' op het Yogafestival in Ede.

Vooraf vroeg ik waarom mensen voor deze workshop gekozen hadden. De antwoorden waren al inspirerend op zich en leenden zich allemaal om een aparte workshop van te maken!


Maar goed, dat wordt te veel voor deze blog, dus ik beperk met tot één van de antwoorden.

Je komt in deze blog meer te weten over hoge ademhaling, wat de klachten zijn bij hoog ademen en wat kan helpen als je een hoge ademhaling hebt om deze te laten zakken.


Een aantal mensen gaf namelijk aan op te merken dat hun ademhaling nogal hoog zat.

Dat je je ervan bewust bent, is al super! Maar het kan ook heel irritant zijn.

Als je er dan op blijft letten, overbewust, hyperalert gaat zijn, dan wordt het niet minder.

Dat kan zo enorm veel stress opleveren, dat de adem hoog blijft.


Op zich is hoge ademhaling niet verkeerd... afhankelijk van te context.

Als je aan het rennen bent om bijvoorbeeld een sprintje te trekken om de bus te halen, is het hartstikke fijn dat ons lichaam ervoor zorgt dat dit mogelijk is. Hartslag en ademhaling gaan omhoog, energie naar de spieren en gaan!!


Maar...

Als je gewoon relaxt een avondje op de bank zit, dan is het niet nodig dat je ademhaling hoog zit. Dat kan duiden op een verkeerde ademhaling door... ja zeg het maar.


Er kunnen verschillende redenen zijn, maar alles is volgens mij te schalen onder stress.

Het kan zijn dat het lichaam en mind nog denken in actie te moeten zijn, terwijl die sabeltandtijger allang verdwenen is. Het kan ook liggen aan bepaalde voeding. Het kan ook liggen aan een tekort van een neurotransmitter of hormoon. En dat allemaal heeft waarschijnlijk stress als bron.


Hoog of verkeerd ademen levert mogelijk ook allemaal klachten op...

Hoofdpijn, pijn aan je nek en schouders, rugpijn, darmklachten, immuunsysteem verlaagt, bloeddruk verhoogt, energie verlaagt, spierpijn, tintelingen, lichaam en brein die denken dat je de hele tijd 'aan' staat...


Door de bron, de oorzaak, de wortel aan te pakken, zul je zien dat de adem zakt.

In je lichaam en in frequentie.


Maar ja, soms is dat niet zo makkelijk te achterhalen.

Gelukkig is het ook aan te pakken bij het symptoom in dit geval omdat adem ook effect heeft op lichaam, mind en ziel. Zoals je leeft, zo adem je. Zoals je ademt, zo leef je. Adem en emotie zijn ook onlosmakelijk met elkaar verbonden. Komt dat even mooi uit!


Wat zou je dan zelf kunnen doen?

  1. Handen op je buik leggen wanneer je ademt en de beweging waarnemen

  2. Schrijven, schrijven, schrijven... Journaling wordt het geloof ik ook genoemd. Op die manier kun je alle stress van je afschrijven en overgeven aan het papier. Het kan zijn dat je patronen gaat herkennen en ineens van alles inzichtelijk wordt

  3. Adem langer uit dan in om op die manier je lichaam en brein het seintje te geven dat je veilig bent en het parasympatisch zenuwstelsel aangezet wordt

  4. Ga eens na wanneer de verhoogde ademhaling begonnen is. Is er een gebeurtenis of situatie aan te wijzen?

  5. Hartcoherentie


Mocht je hier vragen over hebben of behoefte hebben aan meer ondersteuning of begeleiding? Schroom niet contact op te nemen. Ik kijk, voel en denk graag met je mee!


Alle Liefs & Alle Goeds,

Vera





8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page