top of page
  • Vera

Neuroplasticiteit


Neuro wat? Weer zo'n lastig woord :) In een vorige blog had ik het over de parasympaticus en zo komen er nog wel eens wat termen voorbij. Wat is neuroplasticiteit dan?


Neuroplasticiteit is het vermogen van je brein om aan te passen en nieuwe paden aan te leggen. Het is dus echt mogelijk om iets nieuws aan te leren. Het kost alleen tijd en geduld.

Vaak is dat waar het ons aan scheelt. Tijd en geduld. We willen graag instant dat iets wordt opgelost en geven snel op als de beloning te lang op zich laat wachten. Als je jarenlang iets op een bepaalde manier hebt gedaan, is dat pad ingesleten en voor nu de kortste route.
Maar alleen al het gegeven dat het dus mogelijk is om nieuwe paden aan te leggen, om uit gedachten, overtuigingen te komen die niet meer werken voor je, dat stemt mij enorm vrolijk. Het is simpel, maar echt niet makkelijk. Want als het een groef in de plaat is en je al jaren hetzelfde liedje hoort, dan is echt een opgave en uitdaging. Maar niet een onmogelijke.


Hoe eerder je begint met het aanleggen van nieuwe paden, het aanleren van wat wel voor je werkt, andere gedragingen, andere manieren... hoe eerder die hardnekkige patronen, overtuigen, gedachten doorbroken kunnen worden en kunnen verzachten. Het is wel zaak uit te vinden wat de reden is dat je er al die tijd aan vast hebt gehouden. Grote kans dat het angst, schuld, wrok, boosheid of verdriet is. Het brein smult daar namelijk van. Het brein vindt het veel interessanter wanneer iets pijn doet, dan wanneer iets goed voelt. Als er pijn is, dan wil jouw brein er namelijk voor zorgen dat het niet meer gebeurt. Dan wordt alles in het werk gesteld om dat te voorkomen en jou te beschermen opdat je niet nog meer gekwetst raakt. Echter, het omgekeerde is ook waar, misschien nog wel meer.


Als de pijn of noodzaak om te doorbreken of te veranderen nog niet groot genoeg is, houden we vaak vast aan wat er is. Uit angst dat het misschien niet goed gaat zijn of dat het toch niet gaat lukken. Het is wel echt nodig dat jij zelf de noodzaak inziet en er echt klaar mee bent, want alleen jij kunt die keuze maken om door te breken, te transformeren en het anders te gaan doen dan dat je altijd deed.

Dat hoef je niet alleen te doen. Wel zelf, maar niet alleen. Het is helemaal ok om er ondersteuning bij te vragen en ook te kijken in hoeverre jouw huidige omgeving je daarbij support, begrip heeft voor het proces waar je doorheen gaat en wellicht zelfs kan bijdragen door boodschappen voor je te doen, een kop thee met je te drinken, een wandeling te maken of wat jou dan ook maar kan helpen, waar jij dan ook maar nood aan hebt.


Ook in mijn toolbox zit het een en ander dat helpen kan jouw neuroplasticiteit te verbeteren.

Access Bars en EFT bijvoorbeeld. Ook Human Design kan een heldere blik werpen op dit onderwerp en helpen om andere keuzes te maken. En vol te houden!


Neem gerust contact op of boek een GRATIS SESSIE om de mogelijkheden te bespreken.

Alle Liefs & Alle Goeds,

Vera12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page