top of page
  • Vera

Vipassana

11 jaar geleden in november ben ik voor het eerst naar een Vipassana retraite gedaan.

De eerste 10 dagen stilte heb ik in een centrum in Portugal volbracht, maar er zijn door Europa heen en zelfs wereldwijd verschillende centra waar je deze vorm van meditatie kunt leren, volgen en beoefenen.


Dit jaar ga ik weer van 20 t/m 31 juli 2022.

Ik lever mijn telefoon in. Ik leef 10 dagen in stilte.

Enorm veel contact met mezelf. En dus even geen reactie op mails, berichtjes, telefoontjes, etc...Vipassana betekent zoveel als Echt Zien. Het gaat uit van de Adem en Lichamelijke sensaties. En, waar ik al snel achterkwam, het woord 'equanimity' dat me nog tijden is blijven achtervolgen. Want normaal gesproken is het zo dat je de eerste Vipassana 10 daagse de lezingen in jouw moederstaal hoort. Echter, de bandjes waren na dag 1 op en ik mocht de lezingen in het Engels volgen. Ik had nog nooit van 'equanimity' gehoord en het werd wel uitgelegd met woorden in het Engels en Portugees als 'balans' en 'weegschaal' maar ik voelde dat dit het niet helemaal raakte.
Equanimity betekent zoveel als 'gelijkmoedigheid.' Wat er ook gebeurt, ook dit gaat voorbij. Welke situatie je ook in beland of creëert, ook dit gaat voorbij. Wat er ook voorbij komt en voorbij gaat, blijf gelijkmoedig. Schiet niet in de ene of de andere emotie, want dat haalt je uit balans. Ga er op gelijke wijze mee om. Goed. Slecht. Fijn. Prettig. Vervelend. Naar. Het maakt niet uit. Ze hebben allemaal een voorbijgaande aard en zijn vluchtig en impermanent van karakter.


Het is inmiddels vier jaar geleden dat ik voor het laatst een Vipassana retraite volgde. Ik herinner me dat ik toen een ontwakening had die van diepgaande aard was. Ik sliep ook niet meer, ik was in een continue staat van theta, tussen waken en slapen in. Zo ontspannen! Zo helder! DMT through the roof... Pijnappelklier aan!


Maar goed, dat was toen... dat is niet nu :) Dus ongeacht wat me nu te wachten staat, zonder verwachting, zonder vrees, zonder wat dan ook, ga ik weer eens een Vipassana 10 daagse volbrengen. Benieuwd en nieuwsgierig, dat wel. Ongeacht het resultaat of wat het oplevert. Tot nu toe is dat iedere keer zo enorm veel geweest. En zelfs dat laat ik los :)
Wil je meer weten over Vipassana en zelf ook een retraite volgen?

Neem eens een kijkje op de site van Dhamma.org


Als je vragen hebt of meer wilt weten over Vipassana, meditatie, adem of iets anders uit mijn toolbox... wil je weten hoe en of meditatie jou kan helpen, wat het beste bij jou past, hoe je het wel kunt volhouden? Neem gerust contact op of boek een GRATIS SESSIE.


Alle Liefs & Alle Goeds,

Vera


19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page