top of page
  • Foto van schrijverVera Develing

Voeding & Brein | Dopamine

Het gevoel dat je de hele wereld aankunt. Dat niets en niemand je tegenhoudt. Geen afdaling of hoogte is je te eng, jij kent geen angst en bent een ware avonturier. Dat kenmerkt iemand met een dopaminenatuur. En misschien herken je je hierin niet, dan toch kan het fijn zijn om je dopamineniveau op peil te hebben.


Een tekort aan dopamine wordt in het ergste geval gelinkt aan de ziekte van Parkinson. In mindere mate houdt het in dat je spieren verstijfd en verstard kunnen raken, dat je gaat trillen, nergens meer plezier in ervaart, meer gaat vergeten en minder energie hebt.


Dopamine is ook het stofje dat gelinkt wordt aan verslaving en beloning. Bij verslaving heb je meer van iets nodig omdat het je een fijn gevoel geeft, een kick, een beloning. Maar ook bij andere vormen van belonen, maakt je brein dopamine aan. Ook bij mediteren en yoga. Het is het overwegen en uitproberen waard :)


Voor de aanmaak van dopamine is het belangrijk dat je dingen doet die je leuk vindt. Hoe meer jij je omringt met waar je van houdt, hoe meer je in contact staat en uitvoert waar je echt blij van wordt, hoe meer dopamine je aanmaakt. Daarnaast kan ook voeding helpen dat rijk is aan fenylalanine dat weer zorgt voor de aanmaak van tyrosine. Eet voldoende zuivelproducten (als je die kunt verdragen), eieren, amandelen, avocado's, bananen en pure chocolade met een cacaogehalte van minstens 70%.


Wil je weten hoe het er met jouw serotonine- en andere neurtransmitterniveaus voor staat?

Ik maak met liefde een profiel voor je op! De investering in jezelf is €25 t/m 16 juli 2020.

Stuur me een bericht via het contactformulier of via vera.connectyin@gmail.com en dan pakken we het vanaf daar weer op.


Lieve en ontspannen groet,

Vera

22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page