top of page
  • Foto van schrijverVera Develing

Wat is niksen? - Een pleidooi voor niksen

Wat is het toch heerlijk om af en toe helemaal niets te doen. Het Nederlandse begrip "niksen" is tot ver over de landgrenzen bekend en hier is het zo ingeburgerd dat we gewoonweg niet meer doorhebben dat het bestaat.


Wat is dat dan, niksen? Niksen is doelloos bezig zijn. Niksen is niks nuttig doen, dus niks doen waar je wat aan hebt. Niksen is een positieve daad, zonder schuldgevoelens of de negatieve connotaties van uitstelgedrag. Anders dan mindfulness, dat aanwezigheid in het huidige moment voorschrijft, mogen gedachten bij niksen in alle vrijheid afdwalen. Niksen is zonder een plan in een moment komen waarin je alleen maar hoeft te zijn.


Niksen is een manier om uit de "druk druk druk" modus te stappen. Druk zijn, zelfs als we bezig zijn, is zelden de status indicatie die we denken dat het is. De impact van druk zijn is enorm en burnout, onrust en stressgerelateerde ziekten zijn in op mars.


Mijn moeder bevestigde het. Als kind was ik al heel goed in niksen. Ik had niet veel nodig om intens gelukkig te zijn. Ik hoefde niks. Ik moest niks. Hoe minder, hoe beter. Less is more. Meer aandacht. Meer plezier. Meer geluk. Meer rust.


De komende blogs gaan over niksen, over de voordelen en over hoe je nikst. Omdat het zo'n bijdrage levert aan rust en ontspanning, een manier die al in ons cultureel erfgoed aanwezig is, een parel die weer afgestoft mag worden en ook helemaal omarmd.


Liefdevolle en ontspannen groet,

Vera


22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page