top of page
  • Foto van schrijverVera Develing

Wu Wei

Bijgewerkt op: 9 apr. 2020

Deze hele periode nodigt mij uit me nog meer te verdiepen in de kunst van het niets doen. Alleen in actie te komen wanneer dat echt moet. Alleen de juiste handelingen te verrichten en alleen juist te handelen. Alleen de juiste reacties te geven en juist te reageren. Te voelen wat er voor mij toe doet en dat bewaren, dat bewaken en vanuit daar mijn leven leven.


Voor mij is "zijn" mijn basis. Ik hoef niets anders dan dat. Zijn is meer dan genoeg. Daar ben ik vroeg van afgestapt, maar keer op keer komt het er toch weer op neer dat ik alleen maar hoeft en zijn. En zodra ik te veel doe, word ik instant teruggeroepen. Steeds als ik denk dat het niet minder kan, geeft mijn lichaam of iets vanuit mijn omgeving aan dat het echt niet tien versnellingen lager kan. En eigenlijk voelt dat iedere keer weer enorm goed.


Ik ben dankbaar voor die herinneringen. Dat ik eigenlijk feilloos op mijn lichaam mag vertrouwen. Dat ook de huidige tijd er zo toe uitnodigt om nog meer te minderen in alle vormen, op alle lagen. Zo ben ik er weer boeken bij gaan pakken die wel gekocht en nog ongelezen in mijn kast staan. Dat is hoe de term "Wu Wei" weer eens de revue passeerde. De kunst van het niets-doen.


Wu wei is een begrip vanuit het taoisme. Het staat voor "weten wanneer wel te handelen, in andere woorden actief op te treden, en wanneer niet te handelen." Letterlijk betekent wu wei "niet doen." Niet handelen tegen de aard van dingen in en wanneer je handelt dit te doen zonder gehechtheid aan het resultaat. In ritme, harmonie en balans leven.


"Wu wei wordt vaak geassocieerd met water en de wijze waarop water zich gedraagt. Water stroomt, biedt geen weerstand én heeft het toch in zich graniet te eroderen. Water heeft geen vaste vorm zoals een steen of stuk hout, het stroomt overal en kan de kleinste ruimtes vullen. Het lijkt of water niets doet en toch doet het iets. Het gaat er om je niet tegen een stroom te verzetten, te kiezen uit de vele richtingen waarin de stroom vloeit en de gevolgen te accepteren.

Het uiteindelijke doel van "wu wei" is het streven naar een evenwichtige situatie en zodoende, zacht en onmerkbaar, in harmonie te geraken met het zelf, anderen, en de omgeving." (Wikipedia)


Wees meer als water... We bestaan er voor een groot deel uit, jij bent het ook. Ook wij hebben het in ons om op onze stroom mee te varen, in flow te zijn, nieuwe wegen en nieuwe manieren te vinden om in alle rust, vrede, ontspanning simpelweg te zijn.


Liefdevolle en ontspannen groet,

Vera

13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page