top of page
  • Vera

Yoga in de wetenschap


Voor wie mij een beetje kent, weet dat ik het super vind om wetenschap en gevoel/ervaring aan elkaar te linken. Wat ik het liefst zou willen is een brug bouwen tussen het oosten en het westen, tussen - zoals ik het vertaal - gevoel, ervaring aan de ene kant en verstand aan de andere kant. Zelf ga ik het liefst uit van empirisch onderzoek en heb ik op die manier ervaren dat het van belang en een waardevolle aanvulling kan zijn om met een onderbouwing vanuit de wetenschap te komen.

Zo worden yoga en meditatie, technieken die al eeuwenlang beoefend worden, nu ook wetenschappelijk bewezen. Prima, laten we eens kijken wat er zoal wetenschappelijk onderzocht is op het gebied van yoga en meditatie (en wat jij en ik misschien al zo voelen, ervaren en weten ;) )

yin yoga asana sphinx

Yoga kan stress verminderen

Bij mij heeft yoga er zeker voor gezorgd dat mijn stresslevel drastisch is gedaald! Ik had een extreem yang (druk, dynamisch, overvol) leven, dat mij enorm veel stress opleverde. Vanuit mijn eigen studies weet ik dat er bij het beoefenen van yin yoga stofjes worden aangemaakt waardoor je je rustiger wordt, dat ook het stresshormoon cortisol hierdoor verlaagt en dat je je anti-stress-systeem (sympatisch zenuwstelsel) activeert. Ook vanuit de wetenschap wordt dit onderbouwd en zijn er verschillende onderzoeken, waaronder deze, die aantonen dat yoga kan helpen bij het verminderen van stress.

Binnenkort: Yoga bij Burnout

yoga nidra slaap

Yoga kan de slaapkwaliteit verbeteren

Uit dit onderzoek blijkt dat yoga een positief effect heeft op slapen. Yoga kan een bijdrage leveren bij slaapproblemen zoals slapeloosheid (insomnia). Vanuit mijn eigen beleving kan ik dit alleen maar beamen. Gelukkig had ik geen last van insomnia, maar slaap ik over het algemeen heel licht. Yoga en meditatie helpen mij om me hier minder druk over te maken en hierdoor slaap ik beter. Bijkomend effect van yin yoga is dat er onder andere serotonine wordt aangemaakt, een neurotransmitter die van invloed is op ons slaap- en waakritme.

adem

Yoga kan de ademhaling verbeteren

Adem is leven en door deze te verbeteren, kun je meer uit je leven en uit jezelf halen. En wanneer jouw vitale capaciteit groter wordt, heeft dat effect op je algehele gezondheid. Er zijn studies uitgevoerd naar yoga en de longcapaciteit die aantonen dat naast yoga ook ademhalingsoefeningen en in het algemeen meer ontspanning beoefenen positief effect heeft op de ademhaling.

Zoals je ademt, zo leef je. Zoals je leeft, zo adem je. We ademen allemaal en toch is er nog veel te verbeteren en optimaliseren om nog vitaler, gezonder, meer ontspannen te kunnen leven en ademen. Wil je hier meer over weten of zelf ervaren wat verschillende ademtechnieken of een ademsessie met je doet? Hou de agenda op de website in de gaten of boek een ademsessie.

meditatie

Meditatie (mindfulness) kan effect hebben op de concentratie en een positieve staat van zijn

Voor wie wel eens mediteert of yoga beoefent, zal dit geen verrassing zijn. Door het zelf te ervaren, weet je dit en merk je het verschil. Tenminste, dat gaat wel voor mij op. Uit mijn empirisch onderzoek is gebleken dat ik door yin yoga, in mijn beleving een combinatie van yoga en meditatie, inderdaad meer geconcentreerd en gefocust kan zijn en dat ik (nog) positiever in het leven sta.

Uit dit onderzoek blijkt dat meditatie effect heeft op de linkerhersenhelft en dan met name het gebied waardoor stress wordt verminderd.

Kom het zelf ervaren! Wat er ook allemaal onderzocht wordt, het is zeker een waardevolle aanvulling en onderbouwt dat wat ik voel en ervaar. Het is prettig om dat bevestigt te zien. Toch blijf ik er ook voor pleiten om zelf te blijven onderzoeken, je open te stellen voor wat jij voelt en ervaart en ook, misschien wel juist, jouw waarheid te laten zijn en dat uitgangspunt te nemen. Test het voor jezelf en ga op onderzoek uit naar wat het effect van yoga en meditatie op jou is. Je bent van harte welkom voor een gratis proefles yin yoga in Ede of Oosterbeek en ook voor bijvoorbeeld een ademcoaching of de verdiepende workshop "De weg naar diepere ontspanning."

Wees welkom wanneer het past.

Ontspannen groet en namasté,

Vera

102 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page