top of page
  • Vera

Yin in de Lente

Bijgewerkt op: 14 jun. 2021


De lente... Het seizoen van groei, bloei, het plaatsen van intenties en deze laten ontkiemen. De eerste stappen naar buiten zetten om te genieten van het lentezonnetje. De natuur ontwaakt uit haar winterslaapt en begint te leven. En voor de winter heeft overgeslagen, de eerste stappen op blote voeten in het gras... Een seizoen ook van opruimen. Zowel van binnen als van buiten. De grote schoonmaak is bij mij al begonnen en ik merk dat het pas het begin is.

Gister is de meteorologische lente al begonnen! Tijd om te kijken naar hoe Yin Yoga je kan ondersteunen in het komende seizoen.

Meridianen Lever & Galblaas

Bekeken vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde zijn de meridianen van lever en galblaas gekoppeld aan de lente. Deze energieën werken samen, zoals ook yin en yang samenwerken. De yin is in dit geval de leverenergie. Het orgaan is meer solide en meer verscholen. De yang is in dit geval de galblaas, die zorgt voor de opslag van het gal vanuit de lever. De lever heeft heel veel functies in het lichaam, waaronder het reinigen van het bloed. Ook de lente vraagt van ons een grote schoonmaak. Na de winter, tijd van inkeer, is het tijd om je op te schonen, te reinigen om aan de behoefte naar buiten te gaan gehoor te kunnen geven.

Emotie Boosheid en Creativiteit

Ieder meridiaanpaar heeft ook een staat van zijn aan zich gekoppeld gekregen. In het geval van lever en galblaas zit het zelfs in onze taal verborgen. Wat heb je op je lever? Is het niet eens tijd om gal te spuwen? De emotie boosheid, woede, frustratie is gekoppeld aan het meridiaanpaar van lever en galblaas. Wanneer deze energie meer in balans is, heb je een manier gevonden om jouw frustratie om te zetten in creatie. Denk aan tekenen, zingen, dansen... het kan van alles zijn. Je hebt een creatief kanaal gevonden en ontdekt dat er ook kracht en groei in boosheid kan zitten. De lente is bij uitstek geschikt om de latente boosheid/irritatie in positieve energie om te zetten en het systeem weer in balans te brengen.

Zintuig De Ogen

Misschien herken je de uitdrukken "zwart voor ogen" zien wel. Een uiting van boosheid, de emotie die aan de lever en galblaas energie is gekoppeld. Het lukt dan niet meer om scherp te kijken en de werkelijkheid onder ogen te zien. Je krijgt een waas voor ogen.

Wanneer de lever niet goed functioneert, wanneer bijvoorbeeld emoties of chemische stoffen niet kunnen worden verwerkt, kan het zijn dat het oogwit geel kleurt.

De lever en galblaas energieën helpen bij een helder zicht, bij het creëren van overzicht en het maken van een planning. Vanuit het hier en nu, met zachte blik vooruit, gericht op de toekomst.

Element Hout

De verbinding van het houtelement met lever en galblaas is in het Chinees denkmodel logisch, omdat hout van bomen gemaakt is en bomen groeien in de lente het snelst. De bomen veranderen in de lente en symboliseren de expanderende kracht, de verandering en de geboorte van het nieuwe leven. Het leversysteem heeft ook deze naar buiten gerichte kracht, de energie om nieuw leven te scheppen, nieuwe ideeën en plannen te formuleren. De leverenergie wordt hiermee belangrijk in de grote veranderingen in ons leven, tijdens geboortes, puberteit, menopauze en alle andere levensfases die grote veranderingen met zich mee brengen. Op deze momenten helpt de lever om nieuwe zienswijzen te ontwikkelen. De galblaasenergie helpt ons om de plannen en ideeën daadwerkelijk om te zetten in actie.

Lessenserie Met Yin van Lente naar Zomer

Vanaf dinsdag 20 en donderdag 22 maart start een nieuwe lessenserie: "Met Yin van Lente naar Zomer." Allereerst komen de energieën van de lente aan bod en in 10 weken tijd gaan we langzaamaan naar de zomer. Onderzoekend en ontdekkend waar, in een seizoen waarin je meer naar buiten wilt, groei en bloei mogelijk is in rust en stilte. Je krijgt alle tijd om jouw detox, opruiming en ontgifting in gang te zetten en van binnenuit een lenteschoonmaak aan te gaan.

Zet jouw intentie, plant jouw zaadje en zorg er goed voor. We gaan voorwaarden scheppen waaronder jouw intentie tot volledige ontkieming en bloei kan komen.

Data dinsdag: 20 maart tot en met 29 mei

Vakantie: 1 mei

Tijden: 9:00 - 10:15u en 10:30 - 11:45u

Locatie: Sasana - Stationsweg 60, Ede

Data donderdag: 22 mei tot en met 31 mei

Vakantie: 3 mei

Tijden: 18:30 - 19:45u en 20:00 - 21:15u

Locatie: Nachtegaallaan 49, Ede

Je kunt deze lessen ook volgen bij Zweiersdal in Oosterbeek en Het Yogaschooltje in Wageningen.

Ook ben je van harte welkom bij Yin & Klankreis - Yin XL - Fascia Sunday voor nog meer verdieping en ontspanning in je hele lichaam en leven!

Ik hoop je binnenkort te mogen ontmoeten.

Lieve groet en Namasté,

Vera

341 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page