top of page
  • Vera

Yoga Nidra | Meer dan ontspanning


Yoga Nidra... je hoort er de laatste tijd steeds meer over, het lijkt wel een hype! Maar wat is Yoga Nidra nou eigenlijk? En wat zijn de voordelen? Daarover vertel ik je meer in deze blog.

Mijn ervaring met Yoga Nidra

Het moet ergens vorig jaar zijn geweest dat ik echt in aanraking kwam met deze vorm van yoga. Ik ben het zelf gaan meemaken en kwam er achter dat ik deze staat van zijn ken en al heel lang niet ervaren had. Ik herinner me een keer dat ik als kind met nog twee anderen achterin de auto zat bij ouders van vrienden (wij hadden geen auto thuis, dus het waren niet mijn ouders achter het stuur). Het was al laat en we waren in slaap gevallen. Tenminste dat zeiden de ouders. Ik heb alle gesprekken gehoord, zelfs het hele cassettebandje dat gedraaid werd tijdens de rit. De ouders geloofden me niet, ik had volgens hen echt geslapen.

Later heb ik dit vaker meegemaakt en de laatste keer voor ik yoga nidra ontdekte was tijdens een Vipassana 10-daagse. Ik sliep niet, maar was in een constant heldere, alerte staat van zijn en ik was wakker, fris en fruitig. Ik was enorm uitgerust.

En dat is precies wat Yoga Nidra voor mij is: Een staat van zijn waarin je helder en alert bent, waarin je een heel diepe ontspanning ervaart en alles om je heen meekrijgt. Yoga Nidra betekent vrij vertaald "slaap van de yogi" maar je slaapt niet. Je bent wakker.

Hier wilde ik meer van weten. Na het zelf te hebben ervaren, heb ik er cursussen in gevolgd. Nu geef ik yoga nidra als extra les tijdens sommige schoolvakanties en tijdens Laat Los & Ont-moet. Hieronder vind je het verloop van een sessie en ook de voordelen van Yoga Nidra.

Het verloop van een Yoga Nidra sessie

Tijdens een Yoga Nidra sessie lig je in principe op je rug. Zorg dat je heel comfortabel ligt en dat je de hele oefening bewegingsloos kunt blijven liggen. De enige zintuigen die nog "aanstaan" zijn je oren en je gevoel.

Wanneer de oefening start, wordt je gevraagd een sankalpa te herhalen. Een sankalpa is als het ware een zaadje dat je plant en dat tot groei mag komen. Iets wat je graag wilt of nodig hebt in jouw leven. Een sankalpa is altijd positief geformuleerd. Een voorbeeld van een sankalpa kan zijn "Ik leef rustig en kalm."

Hierna maak je een soort bodyscan. Alle lichaamsdelen worden in een bepaalde volgorde opgenoemd en jij brengt je aandacht naar deze lichaamsdelen toe. Ieder lichaamsdeel heeft een plekje in jouw hersenen. Het ene lichaamsdeel gebruik je vaker dan het ander. Zo hebben jouw handen een grote plek in jouw hersenen. Door in een bepaalde volgorde dit pad in je hersenen af te lopen, kunnen de lichaamsdelen ontspannen en ervaar jij meer rust en balans.

Vervolgens wordt de aandacht gevestigd op jouw ademhaling. Vaak wordt je gevraagd om af te tellen van bijvoorbeeld 27 naar 1. Het gaat er niet om of je bij 1 uitkomt en wanneer je afdwaalt, begin je weer opnieuw. Hierdoor breng je je zenuwstelsel meer en meer tot rust.

Daarna breng je een contrasterend gevoel in je lichaam naarr voren (bijvoorbeeld zwaar en licht of koud en warm) hoor je een aantal beelden. Je gaat voor jezelf na welke sensaties deze beelden bij jou oproepen. Je bijft er niet lang bij stilstaan, maar laat het gewoon gebeuren. Deze beelden staan allemaal voor een bepaalde kwaliteit of gevoel en helpen jou om jouw sankalpa, jouw zaadje, tot uiting te laten komen.

Hierna herhaal je nog eens jouw sankalpa en kom je rustig terug naar het hier en nu. Je wordt de hele oefening begeleidt, je hoeft niets te doen behalve wakker, helder en alert te blijven. Hier wordt je gedurende de oefening aan herinnerd.

Wanneer je weer terug bent in het hier en nu, geniet je nog even na. Neem de tijd om echt terug te komen voor je een volgende stap zet. Drink een kop thee en blijf nog even waar je bent. Je hebt net een diepe ontspanning meegemaakt. Naar het schijnt staat 30 minuten yoga nidra gelijk aan ongeveer 3 uur slaap!

Voordelen van Yoga Nidra

Je kunt je voorstellen dat yoga nidra voordelen heeft, zeker als 30 minuten gelijk zou staan aan ongeveer 3 uur slaap. Hieronder deel ik een aantal voordelen die regelmatig yoga nidra beoefenen je kan opleveren.

- Slaap inhalen en positief effect op slaapgedrag

- Kalmer worden

- Concentratievermogen verbeteren

- Creativiteit verhogen

- Toegang tot intuïtie vergroten

- Gezondheid wordt stabieler

- Kan ondersteunend werken bij o.a. stress, burnout, pijn, angst, astma, hoofdpijn, slaapproblemen

Kom zelf ervaren wat Yin Yoga en Yoga Nidra voor jou doen. Voor tijden en locaties neem je een kijkje op mijn website.

Lieve groet & Namasté, Vera

111 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page